Legendinis šokio spektaklis „Godos“ – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro atnaujintoje scenoje

2018-01-10

„Kvapą gniaužiantis reginys”, „Nėra žodžių apibūdinti stebuklui, kurį šįvakar matėme”. Tokiais žodžiais po pasirodymų užsienio scenose buvo sutiktas Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Godos“. Vasario 1-oji Prienų ir Birštono gyventojams bei svečiams taip pat gali tapti neeiliniu žiemos ketvirtadieniu. Trupė atvyksta su legendiniu spektakliu „Godos“, kurį šoks Prienų kultūros ir laisvalaikio centre.

Moters širdies daina

Spektaklis sukurtas apmąstant ir išjaučiant mūsų protėvių kalbos žodį „godos“, kuris šiandien jau nebenaudojamas mūsų kasdienėje kalboje. Kuriant spektaklį buvo apklausta daugybė žmonių kavinėse, autobusų stotelėse, universitetuose, ką jiems reiškia šis žodis. Kiekvienas atsakymas kažkiek skyrėsi, buvo nuspalvintas asmeniškumo, tačiau visus atsakymus jungė tai, kad „godos“ siejamos su praeitimi ir tapatinamos su moterimis bei jų svajomis.

Spektaklis sukurtas trijų choreografių. Norvegijos kūrėjų duetas A. Ekenes ir P. Holden „godoja“ I-ojoje spektaklio dalyje. Jų sukurtas moterų pasaulis kupinas nostalgijos ir ilgesio. Choreografėms „godos“ – tai širdies daina. Ji nuoširdi ir amžina. Čia susipina jautrumas, atjauta, moteriška stiprybė, sužeistos širdies dejonė ir viltys. Moteris – tarsi amžina „godoja“, tik kiekviena karta įpina savo istorijas.

Susipina praeitis ir dabartis

II-ąją spektaklio dalį sukūrė Kauno šokio teatro „Aura“ vadovė, pripažinimą pelniusi choreografė Birutė Letukaitė. Stebėdama dabarties žmogaus egzistenciją, prisodrintą ne tik laimingų trumpų akimirkų, tačiau ir nužymėtą skaudžiu būties tuštumu, į spektaklio choreografiją ji įpynė ir ateities vizijas.

Jose galime atpažinti save – plaukiančius pasroviui, bandančius neatsilikti nuo mados, „šokančius“ pagal populiariosios kultūros diktuojamą ritmą, galiausiai nebepajėgiančius suprasti, kas esame, kokios mūsų vertybės.

Subtiliai užsimindami apie lietuvių mitus ir legendas, šokėjai juda raštais ir formomis, ritmu, primenančiu audimo staklių taukšėjimą. Prie šių staklių prisėda godojantis šiandienos žmogus, kurio išausta juosta tokia kaip gyvenimas: marga mintimis, kokie mes esame dabar ir kokiais tapsime rytoj.

Apkeliavo daugybę pasaulio šalių

Šį šokio spektaklį sėkmė lydėjo nuo pat jo sukūrimo. Po pasirodymo festivalyje „Vaidiname žemdirbiams 2016“ Rokiškyje, „Godos“ buvo pripažintos geriausiu metų spektakliu. Netrukus pasipylė kvietimai šokti spektaklį užsienio teatrų ir festivalių scenose.

Kauno šokio teatras „Aura“ su šiuo spektaklių gastroliavo Norvegijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Turkijoje, Vokietijoje, Indijoje, Italijoje, Lenkijoje.

Šokio kritikų teigimu, „Godas“ galima įrašyti į pačių kūrybiškiausių „Auros“ spektaklių sąrašą.

 

Beje, jau keletą metų šokio teatro „Aura“ trupė yra tarptautinė. Spektaklyje „Godos“ išvysime šokėjas ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Italijos, Kinijos, Prancūzijos.

 

Kauno šokio teatras „Aura“
Šokio spektaklis GODOS (chor. Birutė Letukaitė, Anne Ekenes, Pia Holden)

Kada: Vasario1 d. 18 val.

Kur: Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Vytauto g. 35

Bilietus platina tiketa.lt ir PKLC kasa

 

Kauno šokio teatro „Aura“ informacija